VNG – Sant Joan de Mediona

Ruta circular per endinsar-nos en el Gran Penedès, descobrint un seguit de carreteres secundàries i pistes asfaltades que ens farà gaudir de paisatges entre vinyes i cellers, i ens elevarà de manera progressiva i continuada, durant la primera mitja part del recorregut, fins a un dels punts més alts, barrera natural entre el Penedès i l’Anoia, i mirador excepcional del pla del Penedès.

Distància L
Descarrega Track GPX
RESSENYA DEL CIRCUIT

Comencem la ruta en direcció a Sant Pere de Ribes, creuant el nucli i prenent la carretera BV-2111 en direcció Olivella. Vorejarem la riera de Begues, circulant per una zona fresca i ombrívola, que ens porta a un dels trams més exigents del recorregut, l'ascens a Can Surià (Les Colines), del km 12,5 al 16,5, amb trams de desnivell superiors al 10%.
Un cop passada la població de Sant Pere Molanta cal prestar atenció al petit tram que realitzarem per l'N-340 direcció Barcelona, una de les principals vies de comunicació (i amb més trànsit) entre el Penedès i les comarques de la conca del Llobregat. A poc mes de 200 metres agafarem la BV-2429 que passa pels nuclis Sant Cugat Sesgarrigues i de Sant Sebastià dels Gorgs, on trobarem el Monestir que dóna nom al nucli. Un convent benedictí declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
Continuem la ruta passant per Lavern, endinsant-nos en els paratges de més renom entre vinyes i bodegues dels entorns de Sant Sadurní d'Anoia. Seguirem fins al polígon Industrial Can Bas, i ens incorporarem a la C-243a en direcció a Sant Sadurní d'Anoia.
Abans d'arribar a Sant Sadurní, trobarem una rotonda. Agafarem la segona sortida en direcció Masquefa - Igualada per la C-532, vorejant per aquest cinturó el nucli de Sant Sadurní d'Anoia. En la següent rotonda girarem per la tercera sortida en direcció Sant Pere de Riudebitlles, per la BP-2151.
Quan arribem al semàfor d'entrada a Sant Pere de Riudebitlles girarem a la dreta en direcció a la urbanització Can Ros. Travessarem el pont del Riu de Bitlles i seguirem per aquest tram ascendent de pista asfaltada fins a Can Ros. Només arribar a la urbanització, ens desviarem pel primer trencall a l'esquerra (gir de gairebé 300°) en direcció a Canaletes.
Després de travessar la plaça principal de Canaletes trobarem un senyal de Stop. Girarem a l'esquerra per sortir del nucli i creuarem la C-15 pel pas elevat. Tot pujant per la carretera trobarem l'enllaç amb la C-244, i continuarem per la dreta en direcció a Sant Pere Sacarrera.

Arribats a aquest punt, no entrarem al nucli, sinó que continuarem per la BV-2136 en direcció a Sant Joan de Mediona. Travessarem aquesta població i seguirem per la BV-2137 en direcció a les Cases Noves de Cal Pardo, on ens trobarem un dels trams d'ascens més exigents de la sortida. Es tracta d'una estreta carretera que ens permetrà gaudir de 7 km d'alguns dels paratges menys domesticats del Gran Penedès, després dels quals arribarem al punt més alt del recorregut: La Plana de les Llombardes. Des d'allà agafarem la BP-2121, tal com ens indica la cruïlla, i iniciarem un llarg fins a Sant Martí Sarroca.
Sortint de Sant Martí Sarroca, i un cop feta la rotonda en sentit Vilafranca del Penedès, ens desviarem pel trencall de la carretera de la Bleda, els Hostalets. Un tram de via secundària que ens permetrà veure diversos cellers, seguint sempre la direcció La Bleda. Un cop passada la població arribarem a la cruïlla de la B-212. En aquest punt haurem de girar a la dreta en direcció a Sant Jaume dels Domenys.
Després de creuar La Múnia, i abans d'arribar a Sant Jaume dels Domenys, girarem a l'esquerra per la BV-2117 en direcció Sant Marçal – Castellet i la Gornal. Travessarem l'AP-7 i l'N-340 pels passos elevats i continuarem en direcció Les Masuques- Castellet i la Gornal.
Iniciarem l'ascens de 2,5 km fins a l'alt de Torrelletes, tot just deixem enrere el nucli de Les Masuques. A partir d'aquí comença un descens fins a Castellet i la Gornal. Recomanem pujar fins al pla del Castell, per poder contemplar aquest bé cultural d'interès general, així com les vistes del pantà de Foix.
La tornada a Vilanova i la Geltrú la farem per la B-2115. Un tram que transcorre vorejant el pantà, passant per la presa i per sota de l'aqüeducte dels regants del Foix. Cal reservar forces per a la popularment coneguda com la pujada "del Xatarrero" del km 81,5 al km 83.

FITXA TÈCNICA
MAPA / PERFIL
Distancia total: 108582 m
Elevación máxima: 647 m
Elevación mínima: 24 m
Ascenso total: 1639 m
Descenso total: -1638 m