Les Ventoses

Ruta circular que, només sortir des de Vilanova i la Geltrú, ja comença amb un sentit d’ascensió constant, començant per la carretera del pantà de Foix i acabant amb l’últim tram més exigent de Les Ventoses. Un recorregut per carreteres revirades, envoltades de vinyes, que ens endinsa fins als paratges més salvatges del Gran Penedès.

Distància M
Descarrega Track GPX
RESSENYA DEL CIRCUIT

Iniciem la ruta per la BV-2115, amb un tram inicial que ja ens començarà a escalfar les cames, fins al Càmping Vilanova Park, per continuar l'ascens fins a Castellet i la Gornal per la coneguda carretera de pantà. Carretera sinuosa i sempre ascendent que ens porta per la conca del riu Foix vorejant el pantà que porta el seu nom.
Superat Castellet i la Gornal, seguirem per la BV-2115 fins a arribar a l'Arboç, on prendrem la TP-2124 en direcció a Banyeres del Penedès. Un cop sortim del seu nucli, trobarem una gran rotonda. Hem d'agafar la primera sortida de la dreta i travessar els nuclis de Lleger i Cornudella per arribar a Sant Jaume dels Domenys. Quan ens trobem davant l'església girarem en direcció al Pla de Manlleu per la TP-2442.
L'ascens a Les Ventoses el començarem només sortir del Pla de Manlleu. Es tracta d'un tram de 8 km i 340 metres d'ascens, per una carretera estreta, sinuosa i de constant ascens, des d'on podrem contemplar el pla del Penedès. Un cop arribats al desviament de La Talaia, trobarem un curt descens fins al Pla de Manlleu.
Cal estar atents quan sortim d'aquesta localitat perquè hem de creuar el pont, agafar una corba a l'esquerra i una l'altra a la dreta, i un cop superat el cartell que indica perill per fauna, prendre el trencall que hi ha a mà dreta, i seguir per la pista asfaltada entre vinyes en direcció a Pontons.
Passada una masia de nova rehabilitació trobarem una cruïlla, des d'on agafarem la pista de l'esquerra, amb senyals de prohibició de pas de vehicles de més de 20 tones, límit de 20 km/h i prohibit estacionar. Començarem un descens per un traçat estret i revirat fins a trobar-nos la BV-2122, que agafarem en direcció a Torrelles de Foix. Quan arribem a Sant Martí Sarroca la carretera es converteix en la BP-2121, i per ella arribarem fins a Vilafranca del Penedès.

A Vilafranca, enfilarem l'Avinguda Catalunya, girarem a la dreta pel carrer d'Eugeni d'Ors, tornarem a l'Avinguda Catalunya, i entrarem novament al nucli urbà. Quan ens trobem la rotonda de la benzinera Cepsa haurem de girar a la dreta en direcció a Moja. Un cop superada la via fèrria pel pas elevat, seguirem pujant fins al nucli per l'avinguda de la Carrerada (via principal) i sortirem en direcció al cementiri per la via asfaltada, en direcció a Sant Miquel d'Olèrdola.

Després d'una forta recta de baixada trobarem un curt però intens ascens fins al pont de la C-15, i girarem cap al nucli de Sant Miquel d'Olèrdola per, ara si, creuar la C-15 pel pas elevat, en direcció a Canyelles. Abans d'arribar-hi, ens trobarem el pas elevat per sobre la C-15, on farem tota la rotonda i seguirem direcció Sant Pere de Ribes per la C-15b, una carretera ràpida i revirada.

Arribats al nucli de Ribes, on, un cop superat el Pont de les Parellades (pont vermell) haurem de girar a la dreta, la segona cruïlla a l'esquerra, i la segona cruïlla a la dreta, per sortir del municipi en direcció a Vilanova i la Geltrú, per sota el castell de Ribes. Una antiga carretera que ens farà passar per davant de Mas Solers, antic Casino de Barcelona, i que ens durà fins a Vilanova i la Geltrú

FITXA TÈCNICA
MAPA / PERFIL
Distancia total: 84988 m
Elevación máxima: 650 m
Elevación mínima: 20 m
Ascenso total: 1331 m
Descenso total: -1325 m