VNG – La Bisbal – la Juncosa- Mortirolillo

Ruta circular que transcorre per les comarques del Garraf, Baix i Alt Penedès, amb un inici molt planer, però que compta amb un dels ascensos més popular dins la zona pels amants de l’escalada. Es tracta del tram que va entre la Bisbal del Penedès i Aiguaviva, coneguda popularment com el «Mortirolillo» Penedesenc, amb un llarg ascens i un tram final de pendents superiors al 17%.

Distància M
Descarrega Track GPX
RESSENYA DEL CIRCUIT

Iniciem la ruta per la C-31 en direcció Cubelles, tram de carretera amb un ample voral que ens permetrà, un cop superat Cubelles, endinsar-nos al Baix Penedès, travessant les poblacions costaneres de Cunit i Segur de Calafell. Quan arribem a Calafell, i per la mateixa C-31 ens allunyarem de la costa, virant cap a l'interior. Travessarem la C-32 en direcció Vilafranca, i deixarem la C-31, per enfilar la TV-2126, que ens portarà fins a la localitat del Bellvei.

Prenem l'N-340, en sentit Tarragona, i un cop sortim del nucli de Bellvei girarem a la dreta entrant al polígon industrial de "La Piera". Un cop passat, seguirem per una carretera secundària, travessarem la rotonda i creuarem la via de l'AVE per un pas elevat. Seguidament continuarem pel camí de Bellvei Fins a Santa Oliva.
A Santa Oliva, voregem el nucli per l'esquerra, en direcció a Sant Jaume dels Domenys per la TP-2125. Quan arribem, caldrà agafar la rotonda a l'esquerra i per la T-240 arribar, fins a La Bisbal del Penedès. Just després de la benzinera, sortirem per la rotonda de la Juncosa del Montmell per la TV-2401.

Un cop deixada enrere l'autopista, és el moment d'iniciar l'ascens a la Juncosa per una carretera revirada i amb un pendent constant de 6 km que ens eleva de 170 a 400 metres d'altitud. Just abans d'arribar a la Juncosa, prendrem el trencall en sentit Aiguaviva, circumval•lant el nucli urbà i agafant un nou un desviament sentit Aiguaviva, per una carretera secundària. Aquí ens trobarem els trams més exigents, a causa dels forts pendents, del recorregut conegut popularment com el "Mortirolillo Penedesenc", que compta amb un tram final de 500 metres, amb un canvi de paviment, i un desnivell superior al 17% fins a arribar al punt més alt de la sortida (611 m).

Tot seguit Iniciarem un revirat i ràpid descens, fins a Aiguaviva, per la TP-2442 en direcció Sant Jaume dels Domenys. A Cal Sumoi trobarem un nou repetjó, per iniciar el descens de "Les Ventoses", tram revirat i estret on cal estar especialment atents.

Just abans d'arribar a Sant Jaume, en dirigirem cap a Vilafranca del Penedès per la B-212, tot travessant el municipi de la Múnia. Entrant a Vilafranca, a la rotonda de la benzinera Cepsa, farem un gir a la dreta en direcció a Moja. Superada la via fèrria pel pas elevat, seguirem en direcció a Moja, pujant fins al nucli. D'allà continuarem per l'avinguda de la Carrerada (via principal) i sortirem novament del nucli urbà en direcció al cementiri, seguint per la via asfaltada en direcció a Sant Miquel d'Olèrdola.
Després d'una forta recta de baixada trobarem un curt però intens ascens, fins al pont de la C-15, i girarem cap al nucli de Sant Miquel d'Olèrdola per, ara si, creuar la C-15 pel pas elevat i continuar fins a Canyelles per la C-15z, antiga carretera de Vilafranca, actualment destinada a veïns i ús agrícola. Travessarem Canyelles i seguim per aquesta via fins a Vilanova i la Geltrú.

FITXA TÈCNICA
MAPA / PERFIL
Distancia total: 88150 m
Elevación máxima: 611 m
Elevación mínima: 3 m
Ascenso total: 1219 m
Descenso total: -1214 m